Sidor

fredag 6 juni 2014

Grattis på 18-årsdagen Zam! (Och en del random om New Forest ponnyer)

Woo, här började jag sitta och läsa om New Forestponnyer och Varmblod på Wikipedia av alla ställen. 
New Forest är en intressant ras tycker jag... Det har funnits ponnyer i New Forest i England ända sedan 900-talet typ och sen så har folk liksom släppt dit Fullblod (första hingsten som släpptes dit var ett fullblod, Marske, han är också far till den berömda kapplöpningshästen Eclipse) och Araber och var det kanske någon Berberhäst från Marocko typ? De släppte också dit Welshponnyer. Det gör så att hästarna kan vara lite olika då. De kan vara från 122-148 cm i mankhöjd och så kan vissa se mer varmblodsaktiga ut och andra mer ponnyaktiga.
Iallafall så tycker jag att det märks lite på Zam, han är ganska vaksam på något sätt. Det var inte för så många generationer sedan som hans förfäder gick där i New Forest. En annan kul sak är att det stod att det är 5 hingstar som räknas som den moderna New Forestponnyns stamfäder och finns med i de bästa ponnyernas stamfäder. En av de hingstarna heter Broomy Slipon och han är Zams morfarsfar. Heh. (Det stod också att han var fux och Zam är ju definitivt fux så det är kul.) Det finns en länk till hans sukupostisida om man klickar på var det står Klockas Zamiro där under headern.

Okej okej nu får det räcka med det här för nu ska det handla om den bästa och sötaste New Forestponnyn, alltså Zam. (Eller han heter ju Klockas Zamiro men det säger man typ aldrig. Jag brukar säga Bullegulle.)

Tänk att han fyller 18 redan... Men det är nog minsann också 5 och ett halvt år sedan vi köpte honom. Då var han 13 år. Men det var nog ett bra köp, även fast det tog några månader att betala honom. Han passade in hit redan från början liksom. Han är liksom så pass konstig. Han kastar saker och tuggar på allt fast det är något som unghästar brukar göra och är beroende av saltstenar, speciellt sin Himalayasaltsten. Han tycker om bullar och så ser han ut som en bulle och så är han smart. Man ser på honom att han är en smart jäkel. Det skulle vara intressant att veta vad han har att säga ibland. Han är väldigt snäll men han har nog en del attityd och är väldigt stark. För det mesta så sparar han på krutet. Sen använder han det krutet ibland och då måste man vara beredd på att hänga med. Annars så tycker han mest om att sola sig. Han bryr sig inte så mycket om det börjar vara där runt 20 plusgrader, han verkar tycka att det är mysigt han bara.
Och det är liksom typ allt det som gör att jag tycker så mycket om honom. Han är pretty much perfect haha. 
Ja klart jag gillar att skryta om hur bra han är men det är ju sant.
Nåja, nu ska jag sluta, jag ska ändå ut till stallet nu så.

Men  G R A T T I S  Zam!!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar