Sidor

måndag 24 mars 2014

TWD 4x14 "The Grove"

Okej, i natt kom nästsista twd avsnittet i säsong 4 ut i USA. Det heter "Us". Det ska jag se på ikväll eller så fort det bara fucking går. Nu ska jag skriva om förra veckans. Eftersom jag hade skrivningar och annars bara höll på att dö så skrivar jag om det först nu. 

Det här sa de att var ett avsnitt man måste se. The Grove. Grove betyder typ lund. Något ställe med träd och så där. Iallafall, de sa att det kommer att vara kontroversiellt... Det var det. Jag var väldigt ivrig i förra måndags och hade stannat borta från facebook, insta och tumblr hela dagen för att undvika spoilers. Nog för att jag hade några aningar om vissa saker och så... Och för det här avsnittet fanns det mycket spoilers och rykten. Tror att det gick att få reda på exakt vad som hände före det ens kom ut...men det ville jag inte göra. 
Så i förra måndags var jag ivrig som ett barn på julafton eller någonting liknande whatever. Naturligtvis så ville inte watch series samarbeta alls... Så jag måste vänta tills det kom upp på Swefilmer. Klockan var nog mot 1 på natten då det kom upp på swefilmer. Då började jag nästan hoppa på sängen och skrika. Jag är faktiskt ganska besatt. Jo.

The Grove handlade om Carol, Tyreese, Lizzie, Mika och Judith. (Fast Judith är ju en baby och gör inte så mycket.)
De hade ju hittat "Terminus"-skylten först av alla och gick på järnvägsspåret mot Terminus.
Carol och Mika hittade en stuga och där bestämde de sig för att stanna några dagar innan de fortsatte mot Terminus.

Innan vi går in på det här mera så måste man veta någonting om vad som hänt tidigare.
Lizzie och Mikas pappa hade ju blivit biten av en zombie och dog. Före han dog så lovade Carol honom att ta hand om Lizzie och Mika som om de var hennes egna. 
Sen hade Carol dödat Karen som var Tyreeses flickvän och en som hette David eftersom de höll typ på att dö av influensa och hon villa hindra smittan från att spridas. Tyreese vet inte om att det var Carol som dödade dem. Rick hade ju också tvingat henne att lämna gruppen på grund av det. 
Lizzie. Hon är inte riktigt "normal i huvudet" om man säger så. Hon tycks tro att zombies bara är annorlunda. Att de inte är farliga. Hon upplever också att zombierna pratar. Dessutom så har hon dödat kaniner bara för att döda och försökt kväva Judith. Carol har nog sett att Lizzie är lite konstig då det gäller walkers men hon har inte förstått hur allvarligt det är. Mika däremot skulle aldrig kunna döda någon säger hon fast Carol vill att hon ska kunna försvara sig. Inte bara springa undan. Carols dotter Sophia flydde från zombies men blev ändå biten och dog.

Tyreese och Carol var inne i huset för att kolla om de var säkert. Lizzie och Mila väntar utanför med Judith. En zombie kommer då där på verandan och ramlar ner. Lizzie gör inte så mycket...Mika försöker skjuta den. Carol skjuter sen zombien och Lizzie blir hysterisk och Mika försöker lugna ner henne. Då Mika försöker lugna Lizzie så säger hon att hon ska se på blommorna och räkna till 3. Det sa hon också då deras pappa dog.

De stannar där i stugan, de funderar på att inte fortsätta till Terminus. Mika hittar en docka och Lizzie hittar en zombie att leka med. Man kan ju inte ha en zombie som vän men Lizze säger att zombien är hennes vän. Carol dödar zombien och Lizzie blir hysterisk och börjar ropa åt Carol. 
"What if I killed you?!?" 
                       

Så händer det saker... Lizzie matar en zombie med möss. Mika upptäcker det och då kommer det zombies ur skogen som är svarta och brända och ryker. Som om de har gått genom eld. Då före de upptäcker stugan så märker de att det ryker där någonstans i skogen. Det skulle kunna vara det där rucklet som Beth och Daryl brände upp... 
Det är nära ögat då men de klarar sig. Det verkar nästan som om Lizzie har förstått vad zombies är för någonting.
                         
Nästa dag går Tyreese och Carol i skogen och jagar hjort. De hittar ingen och så pratar de. Om att Tyreese drömmer om Karen varje natt och sådant bland annat.
Då de kommer tillbaka så har Lizzie dödat Mika. Hon står där med blodiga händer och säger att Mika kommer att komma tillbaka. Hon vill bevisa för Carol och Ty att Mika kommer att komma tillbaka och att Judith också kan det. Hon tänkte just döda Judith också.

Carol och Tyreese blir chockade så klart. Man ser hur Carol försöker att inte bryta ihop och Tyreese ser bara chockad ut. Lizzie pekar pistolen mot dem. Carol får henne att sätta bort pistolen. Det går inte att beskriva... Men det är bara hemskt...
Och...på bilden då Carol säger "she can't even walk yet", det låter lite...konstigt...men klart, Lizzie förstår inte och Carol är väl nog helt mållös. 
               
Det kommer sen fram att Lizzie har möss i en skokartong, att hon har hållit på och matat zombies med möss och att hon har torterat kaniner och sånt... Hon är inte frisk. Hon kan inte vara bland folk. Någonting med henne är fel. Det går inte att ändra på henne. Det kanske skulle gå om världen skulle vara normal. Om det skulle finnas hjälp att få. Men det finns inte. Lizzie kan inte vara bland folk och absolut inte i närheten av Judith. Carol funderar lite på om hon skulle fara iväg ensam med Lizzie. 
Sen kommer de fram till att det inte kommer att gå.
Så kommer en scen då Carol och Lizzie går vid den där lunden. Lizzie undrar om Carol är arg på henne för att hon pekade pistolen mot henne. (Hmmm....Hon tänkte inte att det kanske var för att hon dödade sin egen syster.)
Carol säger att Lizzie ska se på blommorna. Och så skjuter hon henne. 
Jag sa ju att det var galet och kontroversiellt.
Det var det.
Men det var så fint gjort, hela episoden. Väldigt hemskt och sorgligt. Men det var bra.

Sen berättar Carol för Tyreese att hon dödade Karen. Hon ger honom möjligheten att skjuta henne också.
Han förlåter henne. Rick trodde inte att han skulle göra det. Ty skulle kanske inte ha förlåtit om inte allt det som hände skulle ha hänt. Eller kanske det skulle ha gått ändå. På sista bilden (det är en screenshot av en gif på tumblr) så säger Carol "I can handle Tyreese". Det sa Daryl också då han fick reda på så Carol kanske skulle ha klarat sig med Daryls hjälp, vem vet?
Nåja. Carol framstår som ganska kall nu kanske...men hon är inte. Hon har bara blivit så.
Melissa McBride var också fantastisk i The Grove, det var det många som tyckte. Också Brighton Sharbino som är Lizzie är väldigt bra fast hon är typ 11 år. 
Så...jag vet inte. Den här review-juttun är inte bra! Ish! Nåja....
Men här har jag hittat saker. Hightlights från en intervju med Brighton Sharbino, det finns i sin helhet också men den är,en halvtimme lång. Typ. Men hon är awsome. 
Brighton Sharbino 

Jag hittade en video med det som leder till att Carol skjuter Lizzie. Väldigt bra gjord. Helt awsome. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar